Kevään ohjelmaa

 

Mitä Juuret lähiruokahankkeen kevään 2017 PuutarhaKokki ja Maatilapajat sisältävät?

Tänä keväänä tutustumme kasvitarhan ja maatilan vuodenkiertoon – miten ruoka tuotetaan pellolta pöytään ja kokkaamme kauden teemojen mukaan. Suunnittelu, kasvatus ja kokkaus sekä maatila- ja yritysvierailut vuorottelevat kevään ohjelmassa. Hankkeen toimintaan osallistuminen on maksutonta eikä vaadi 4H jäsenyyttä. Hankkeen aikana päästään kokeilemaan erilaista toimintaa ja yhteistyömuotoja.  Suomi 100 vuotta - Syödään Yhdessä  teemajossa on mukana eri toimijoita( mm. Metsähallituksen luontopalvelut, MMM, MTK, Maa- ja kotitalousnaiset, ELO säätiö) kulkee toiminnan rinnalla ruokaan ja luontoon liittyvissä teemoissa. Syksyllä vapaaehtoisohjaajina toimivat maa- ja kotitalousseurojen ja keväällä myös vanhemmat voivat osallistua toimintaan. Kasvitarhojen perustamiseen apukädet ja ideat sekä vinkit ovat tervetulleita. Ryhmiin otetaan max. 15 osallistujaa ja tarvittaessa isot ryhmät jaetaan kahteen eri ryhmään.

 

Kasvitarha - Suunnittelemme yhdessä koululle perustettavan helppohoitoisen kasvulaatikko kasvitarhan, teemme kylvöpotteja kierrätysmateriaaleista ja kokeilemme versojen kasvatusta, kasvatamme taimia ja perustamme kasvitarhan, istutamme pensaita ja puita kouluille sekä mukana oleville kylätaloille. Kasvitarhojen hoitoon tutustutaan yhdessä kesän leirillä ja kasvitarhoille haetaan kasvitarhakummit, jotka voivat toimia avaustavina ohjaajina leirillä ja heinäkuun tarkkailijoina.

 

Kokki - Kokkipajat käynnistyvät talvipiknikillä – makkaranpaistoa ja purtavaa nuotiolle. Tämän vuoden ohjelmaan tulee mukaan myös liha grillikauden avajaisissa, sekä kesän leirillä aterioita valmistaessa. Ruuan reittiin tutustutaan maatiloilla ja jalostus lähellä tulee myös tutuksi. Syödään Yhdessä Suomi 100 vuotta teeman puitteissa 4H - yhdistys ja JUURET hanke järjestävät Villiyrtti Safkasynttärit toukokuulla.

 

Maatilat - Jokaisessa kylässä on hankkeen yhteistyökumppaneiksi lupautunut maatiloja, joilla vieraillaan keväällä ja kesän leirillä sekä syksyllä seuraten vuoden kiertoa tiloilla. Maatilavierailujen kuljetuksista vastaa hanke. Tarkemmat tiedot ja ohjeet saadaan, kun aikataulut on vahvistettu.

 

Leirillä - Leirillä vieraillaan maatilalla, puuhataan kasvitarhassa ja ruoan parissa, kokkaillaan, koetaan ja opitaan uutta. Jokaisena leiripäivänä lapset valmistavat aamiaisen, lounaan ja välipalan. Leirillä liikutaan ja leikitään joka päivä. Ohjelman lomassa saadaan tietoa lähiruoasta. Toisena leiripäivän kutsutaan myös vanhemmat mukaan leiripäivälliselle. Leiristä tiedotetaan tarkemmin erikseen.